top of page

Hévíz, raj na Zemlji

Updated: Jan 5, 2022

Ko je imel Jure kljukico pri supanju na Balatonu, sva z mulcem večinsko izglasovala, da je čas za kopanje v toplejši vodi. Hladne vode smo za to poletje in jesen imeli že dovolj, jutra pa so postajala že vse hladnejša. Tako nas je pot vodila iz Kampa Mirabella do Hévíza, kjer se nahaja navečje termalno jezero na svetu! Med najbližjim delom Balatona in Hevizom je sicer samo 13 km, a mi smo si namensko izbrali družinski kamp, ki je na googlu tudi dobro ocenjen (od Heviza je oddaljen skoraj 80 km). Ni nam namreč težko se peljati nekoliko dlje, če je izkušnja potem temu primerno boljša. Pot smo še nekoliko podaljšali, saj naša dojenčica uživa v vožnji z avtom, mi pa smo ta čas izkoristili za najdaljšo možno pot, ki je vodila tik ob vodi. Tako smo dobili tudi boljši občutek, kako ogromno je Blatno jezero. Sin je jezero kar požiral z očmi.V Hévízu je le en kamp, ki je nastanjen ob termalni vodi oziroma kanalu, ki teče neposredno iz termalnega jezera. Imenuje se Castrum Camping. V kampu si lahko izberete lokacijo tudi čisto neposredno ob toplem kanalu: tako boste vi sproščeno pili pivo, medtem ko bodo otroci noreli po topli vodi 😊. Za vse pasjeljubce –> psi so dobrodošli. Kamp je vrhunski – tako urejenost (sanitarije in tuš smo imeli skoraj zase, saj so številni, obiskovalcev pa ni bilo toliko, s tem da se večina tušira znotraj svojih avtodomov), prijaznost osebja vrhunska, lokacija tako zmaga (do recepcije spa resorta termalnega jezera se lahko sprehodite v kopalnem plašču, tako blizu je!), kot tudi cena (za 2 odrasla, 2 otroka, 2 psa je cena pod 40€/noč). Najprej smo mislili le prenočiti, a smo tako uživali, da smo na koncu ostali 3 dni.


Ko smo odhajali, sva odrasla fantazirala, kako prijeten romantičen vikend pobeg bi to lahko bil… Udobno kampiranje v Tinycamperju, kulinarično razvajanje mojega dragega, objemanje in razvajanje v topli vodi čez dan in zvečer, nikjer nobene gužve, mir, tišina… Ahhh jaa…. A vrnimo se v realnost. Na ta scenarij bo potrebno počakati vsaj še kakšno leto ali dve, da bo naša mala princeska nekoliko večja in bo že šla lahko na kakšen vikend oddih k najinim staršem 😊.


Med bivanjem smo seveda šli tudi na uradni del jezera, plačali vstopnino (v primerjavi s slovenskimi termami je zelo ugodno), a na koncu spoznali, da se imamo veliko lepše tik ob našem mini camperju. Smo tik ob vodi, sin na večjem delu doseže tla z nogami, predvsem pa je čudovit mir. Trenutke tišine je občasno zmotilo le veselje otrok, ki so skakali v vodo. Zanimivo je, kako otroci brez težav na potovanjih pozabijo na jezikovne bariere. Odrasli bi se lahko marsikaj naučili od njih. Sin je dobil prijatelje, s katerimi niso govorili istega jezika (večina obiskovalcev v kampu je nemcev), a so se lahko skupaj cel dan zabavali.


Meni osebno so bile zanimive prav posebne črne školjke in polžki, kakršni so očitno značilni za tople sladkovodne vode, saj jih nisem do sedaj videla še nikjer drugje. Prav tako je nekaj najbolj čudovitega plavati ob cvetočih lokvanjih…


To je na kratko vse, morda pa slike povedo še kaj več.
1,004 views

Recent Posts

See All
bottom of page