top of page

Kamp Ujča, Senj, Hrvaška – Zatišje pred nevihto

Z blogom zamujamo zaradi… Bomo razložili v enem od naslednjih blogov. In ker se za vsako zatišje spodobi pride nepričakovano in zasluženo spokojno.


Odločitve so vedno težke. No, ta vikend smo imeli izbiro ali bi šli (ponovno) na Kolpo, kjer je potekalo srečanje VW kombijev (bully, transporter….) ali gremo (še enkrat ponovno) na Kolpo v Big Berry ali pa gremo odkrivat nekaj novega. No, ker smo se Kolpe, kljub dobri družbi, ki bi jo tokratni obisk ponudil najedli, smo se odločili, da gremo raziskovati.

Tinycamper je bil spakiran. Ker smo se želeli izogniti jutranje predsezonske gneče na meji (šli smo le zadnji vikend pred koncem šole), smo štartali za nas ob zgodnji uri (7 zjutraj). Krenili smo proti Kočevju, na mejni prehod Brod na Kupi, nato na Delnice in na avtocesto do Jadranske magistrale.


Avtoceste omogočajo hitrejše potovanje in spraznijo magistrale… Kar je v tem primeru super, saj ni gužve na drugih cestah in ker ni gužve lahko kruzaš, road surfing… skozi zavoje, vzpone, spuste…. Razgledi so osupljivi, prepadi pa samo na drugi strani ograje…


LOKACIJA (4/5)


Naša ciljana destinacija je bil Kamp Ujča, do katerega traja pot malo manj kot 3h iz Ljubljane. Mali družinski kamp pod magistralo, sicer s kar strmim dostopom. Družina ga je odprla leta 1963, po pripovedovanju lastnika ni bilo tekoče vode, luči so imeli na plin.


No, sedanja podoba kampa tega ne prikazuje, saj je urejen v piko, parcele so mešanih velikosti z mešanimi dostopi (ene dostopne z vozili, druge namenjene izključno šotorom). Primeren je za vse kampiste, kateri imajo vozilo nižje od 2,8m in ožje od 2,5m. Ker je dostop nekoliko strm, je lokacija neprimerna za tiste, ki vlečejo že tako pretežke prikolice glede na zmogljivost avta ali pa le te radi pretirano obremenijo z vsebino. V sezoni je število kopalcev in obiskovalcev kampa omejeno na 300.


Tukaj smo se prvič zavedli lepote majhnih kampov, ki nudijo tišino, mir, uživanje. Niso mišljeni, da s seboj pripelješ pol hiše... Tu se dejansko počutiš kot del čudovite narave, ki te obdaja. In kljub temu da je v bližini magistralka, se je ne podnevi in ne ponoči ni niti slišalo.


ČISTOČA (5/5)

V kampu sta 2 kompleksa za wc, pomivanje posode in tuširanje. Eden je v sredini kampa, drugi na plaži. Voda je topla/vroča tudi v poznih večernih urah. Kot rečeno, parcele so različnih velikosti, naša je bila dovolj prostorna za naš Tinycamper in nas.


PARKIRANJE (5/5)

Avto se parkira višje pri vhodu v kamp na varovanem parkirišču. Promet z avtomobili (razen ob prihodu in odhodu) je »prepovedan«/onemogočen s parkiranjem izven kampa. To je tudi razlog za 5 točk v tej kategoriji, saj nam je všeč, da je na oddihu čim manj prometa (zaradi varnosti in vonja).


MIR IN ČUDOVITI RAZGLEDI (5/5)

Razgled se razprostira na sosednje otoke in je nerealno lep. V kolikor imate željo lahko greste na sprehod na vrh zaliva in razgled je še lepši. Najbolj kar nas je v kampu presenetilo je tišina, kljub relativni zasedenosti tam okoli polovice, mogoče malo več, je bil že čez dan kamp mirno tih, ponoči se sliši samo čričke. Ni motornega prometa po morju (razen občasnega čolna kateri pelje potapljače na njihov potop), na morju drugega kot to nismo videli in tišina je prav pasala, nenapovedano zatišje…


POTOVANJE Z OTROKI (4/5)

Kamp Ujča je čudovit za oddih z majhnimi otroki. Lana se je pri svojem skoraj letu in pol zamotila z igro v plitvi vodi in metanjem kamenčkov, 8-letni Maj s potapljanjem na dah, iskanjem školjk, skakanjem v vodo, supanjem. V kampu je tudi majhno igrišče z mini toboganom ter kavarna z dodatno ponudbo hrane. Všeč nam je bilo, ker je vse na dosegu nekaj korakov, prav tako pa sva lahko starša uživala ob Tinycamperju in imela otroka na očeh, ki sta se nekaj metrov stran igrala na plaži. Za večje otroke težko podava mnenje, saj najstnikov (še) nimava.

ŠPORT (4/5)

Priporočamo da s seboj vzamete sup ali kajak ter se podate na odkrivanje bližnjih samotnih zalivov. Voda je v samem zalivu precej mrzla (verjetno teče čez kakšen mrzel tok), čim pa priplavate iz zaliva je morje že prijetno toplo, prav tako v bližnjih zalivih. Na destinaciji je od športnih aktivnosti poskrbljeno za organizirano potapljanje, lokacija pa je primerna tudi za vse navdušene kolesarje. Tisti, ki na oddihu igrate tenis, košarko, nogomet ipd., morda raje poiščite drugo lokacijo oz. večje kampe.

CENA

No, ker je bil to zadnji vikend pred glavno sezono je bila cena temu primerna. Cena za parcelo ni presegla nekaj kepic sladoleda (majska cena sladoleda v enem od že predhodno ocenjenih kampov). Celotni vikend je prišel skromnih 35 EUR, kar je presenetljivo ugodna cena.
Glede na to, da se je nevihta začela odvijati, bo to za nekaj časa verjetno zadnji kamp na Jadranu, ki smo ga obiskali. Ko bo več časa planiramo iti po celotni magistrali… Samo povratka še nismo razmislili…. A kot je v našem stilu, pot radi načrtujemo sproti, saj nikoli ne veš, kakšne lepote sveta te tako premamijo, da ostaneš nekje kakšen dan dlje.

1,379 views

Recent Posts

See All
bottom of page