top of page

Ko čas obstane - Mazurska jezera, Poljska


Za nami je leto potovanj. Leto, ki nam je za zmeraj spremenilo življenja, tako ali drugače. Potujemo zasebno kot službeno, a vedno kot družina. Kot družina, ki obožuje potovanja. Tako smo poleti približno 2 tedna preživeli v Srbiji (Beograd in Kragujevac), nadaljevali nekaj dni v Sarajevu v BIH. Pred tem smo imeli epsko potovanje do severa Nizozemske, do njihove t.i. Frizije, na poti pa se ustavili v Nemčiji ter Luksemburgu. Poletje pa smo nato zaključili s kratkim skokom v Južno Dalmacijo, da smo si ogledali novi most, ki vodi na Pelješac ter otok Čiovo poleg Trogirja.


Kar je za nas dokaj nenavadno, naslednje 3 tedne smo preživeli doma. Zdelo se je, da traja celo večnost, a hkrati je bilo lepo. No, priznam, vsi smo komaj čakali, da se ta čas prekine in gremo ponovno na pot. A smo tudi uživali v radostih doma in dejavnostih, ki so vezane na domačo lokacijo. V začetku oktobra smo nato izvedeli, da potujemo na sever Poljske.

Poljska je država, ki jo nihče od nas nima ravno na seznamu najljubših. Nihče nas v šoli pravzaprav ni učil kaj bolj podrobno o njej, še največ omembe je bilo pri zgodovini. S tem se ji dela kar nekaj krivice. Prvič smo bili kot družina na Poljskem dobro leto nazaj, ko smo potovali na Baltsko morje na sever Litve. Priznam, primerjava Baltskega morja na Poljskem delu in v Litvi – tu ni kaj za primerjati. V Litvi je obala pod Unescom, a ni le to – tam je neverjeten mir, ljudje sproščeni, na plaži čutiš svobodo in hkrati lepoto vsega, kar te obdaja. Na Poljskem v Gdansku smo imeli občutek, da smo le bančna kartica na dveh nogah – na obali nagnetene kavarne in restavracije, iz vseh strani pa ti želijo prodati cenene turistične spominke, ki v sebi nimajo trohice avtentičnosti. Vse se vrti okrog denarja, na prav vsakem koraku, vsaj na Baltskem delu. Bolj razvrednotenega mesta kot je bil Gdansk še nisem videla in prav nobene želje nimamo, da bi se še kdaj vrnili.


Je pa povsem nasprotje le uro in pol nižje na Poljskem, in sicer njihov – mi ga imenujemo kar 'vodnati del države'. Do zdaj se nismo zavedali ne vedeli, koliko čudovitih jezer premore Poljska.


Ste že slišali za Mazurska jezera? No, mi do takrat, ko smo bili tam tudi ne. Na kratko, prekopirano iz Wikipedije: »Mazurska jezera sestavlja več kot 2000 jezer. Območje je bilo izvoljeno med 28 finalistov Novih 7 čudes narave. Mazurska jezera so priljubljena destinacija za jadranje, vožnje s kanuji, pohodništvo in tudi rečna križarjenja.«

Prvi teden smo bili v Ilawi, majhnem mestecu poleg jezera, katerega plovna vodna pot vodi vse do Baltskega morja. Za slovenske nazore je jezero veliko, na njem je veliko jaht in čolnov, namenjeno predvsem uživanju in razvajanju na vodi. Cene tu so več kot ugodne, za družino z dvema otrokoma in dvema psoma nas je nočitev v zelo lepem apartmaju tik ob jezeru prišla manj kot 60 EUR.


Naslednja dva tedna pa smo zaradi velike zasedenosti namestitev v Ilawi rezervirali apartma tik ob jezeru v Ostrodi. Tu je jezero manjše, intimnejše, razgledi pa so fantastični. Gre za kopalno jezero, na njem pa je tudi mnogo račk in labodov. Cene so še ugodnejše kot v Ilawi. To je res pravi kraj za počitek in oddih od stresnega vsakdana. Ob teh čudovitih jezerih se ti zdi, da se je čas ustavil. Skoraj nihče sicer ne govori ne angleško ne nemško, a ljudje so prijazni in da se sporazumeti čisto vse. Tu ni vsiljivega turizma – če želiš, imaš na voljo mnogo dodatne zabave, če ne, te ne bo nihče »goreče« vabil na vožnjo z ladjico, wake board-anje ali kaj tretjega. Tako mir je, da če se sprehajaš dovolj tiho, lahko opaziš labodje mladičke, veverice, ki skakljajo naokoli, pa tudi belouško smo videli, ki je prišla na kopno ujet nekaj sončnih žarkov. Ob večerih smo uživali v dih jemajočih sončnih zahodih.

Če se boste kdaj odpravili raziskovat Poljsko z otroci, poleg vodnega območja jezer priporočamo tudi obisk Varšave. Le-ta je v letu dni, odkar smo bili nazadnje tu, naredila velik napredek. Center so zaprli za promet ter ga zelo lepo uredili. V Manufakturi Cukeria si lahko izberete ročno izdelane lizike in bonbone, le za nekaj € pa je na voljo delavnica, kjer si sami izdelate svojo liziko in za to prejmete 'diplomo'. Veselje otrok ob tem je bilo nepopisno 😊.


Še nekaj 'zakaj-ev', zakaj obiskati Poljsko: Ne glede na to, da so plače zelo primerljive s slovenskimi, sta tu gorivo in hrana cenejša, prav tako namestitve in različne aktivnosti, če izvzamemo najbolj turistične. Ni veliko krajev v Evropi, ki bi ponujali tako razmerje med kakovostjo izkušnje in ceno (z izjemo poljskega Baltika, ki je mnogo precenjen za to, kar ponuja). Tudi oddaljenost je še vedno takšna, da smo sami pot iz Ljubljane do Varšave uspeli prevoziti z 1,5 letnico naenkrat, seveda s postanki. Tako smo štartali ponoči, pred 15h pa že prispeli v Varšavo.


Sami se k jezerom skoraj zagotovo še vrnemo. Zakaj skoraj? Ker je na svetu še toliko destinacij za raziskati, življenje pa drvi s svetlobno hitrostjo.





178 views

Recent Posts

See All
bottom of page