top of page

Krakow z otroki

Updated: Jan 5, 2022

Morda smo malo posebna družina. Potujeva namreč s 7-letnim sinom, 6-mesečno dojenčico in psom. A takšni pač smo. Uživamo pri tem. Zdi se mi, da je sin zares zaživel šele, ko smo začeli več potovati. Tudi midva – joj, kako sva pogrešala potovanja, katera sva, tako kot morda tudi ti, predolgo odlašala. Tudi midva sva raje iskala izgovore. Do trenutka, ko sva si rekla: »Dovolj je


Krakow na Poljskem je bil eden izmed prvih mest, ki sva si jih želela ogledati, saj nihče od naju tam še nikoli ni bil. Sama nisva človeka, ki bi imela užitek v letanju od muzeja do muzeja in od galerije in galerije. Svet je tako čudovit tudi brez tega. Narava, jezera, arhitektura…. Če to ni dovolj, da te osupne…


Ker imamo najraje potovanje z avtom in našo tinycamper prikolico (tako imamo delček doma vedno s seboj, pa tudi otroci imajo vedno na voljo kuhinjo in prostor za spanec 😊), si na poti prebiramo o mestu ali kraju, kamor gremo. Navadno izgleda tako, da Jure vozi, jaz pa na glas berem o mestu in državi, kamor gremo. O njenih zanimivostih, zgodovini, značilnosti. Tako sproti oblikujemo plan, kam bomo šli ter se izjemno veliko novega naučimo.Že kmalu sem ugotovila, da Wikipedia nudi bore malo informacij. Tudi moj najbolj priljubljen search izraz 'traveling with kids' v kombinaciji z imenom mesta in znamenitosti ne obrodi vedno veliko rezultatov. Tako je bilo tudi v tem primeru, tako da smo bili v veliki meri prepuščeni iznajdljivosti.


Smo pa pred prihodom že vedeli, da:


1. Je v Krakowu čudovit grad, ki ga varuje zmaj, ki bruha pravi ogenj.


Realnost je bila takšna, da so grad ravno v času našega obiska prenavljali, prav tako je bil zmaj na remontu :D. O razočaranju sina sploh ne bi govorila… Tudi zato se v Krakow zagotovo še vrnemo :D.
2. Čez Krakow teče reka Visla.

Priporočava sprehod ob njej, vendar če ste morda zagrizen supar, vam že vnaprej poveva, da iz te moke ne bo kruha, saj je dostop do vode na Poljskem zelo restriktiven.3. Malo višje ob reki je razgledno kolo,

katero se, v kolikor se boste tja odpravili, odpre šele ob 12h. Se pa že iz same lokacije, kjer se razgledno kolo nahaja, čudovito vidi na mesto. Meni osebno deluje prav zares pravljično.
4. Priporočamo vam ogled old towna.

Tudi bivanje tu vas bo prišlo smešno poceni. Sami smo v hotelu v samem centru za dva odrasla, dva otroka in psa, skupaj s pijačo dobrodošlice ter samopostrežnim zajtrkom odšteli le 53€. Le nekaj korakov stran je mestna tržnica ter ulica boemskih kavarnic­. Če imaš kje občutek da se čas ustavi je to tukaj.


5. Ponavadi vedno preizkušamo lokalno hrano, še posebej pa obožujemo sladice. Žal v samem centru nismo našli niti ene tipične slaščičarne, imajo pa kavarnice domače sladice in za pivoljubce domače pivo :) .
6. Če potujete po Češki ali Poljski, bi vam vsekakor priporočila ogled kakšnega od koncertov ali obisk opere. Cene so veliko nižje, hkrati pa tudi tako doživite utrip mesta in države.


7. In morda le še opozorilo -> na internetu boste našli možnost nakupa vstopnic za znamenitosti preko svetovno znanih portalov. Po najinih izkušnjah se to ne izplača. Kot prvo, te vstopnice so pogosto dražje kot na samem mestu (ne pustite se prestrašiti s tem, da je povpraševanje tolikšno, da lahko ostaneš pred vrati, če ne kupiš vnaprej vstopnice preko online potovalnega portala). Kot drugo, naj vas mesto navdahne in se šele nato odločite, kam želite iti. Poglejte si le obratovalne ure, da si vnaprej okvirno organizirate svoj čas.


Naš zaključek je, da se v Krakow vsekakor še vrnemo.


Če ste že bili, bomo veseli vašega feedbacka, izkušenj in priporočil.


Nas je kot rečeno očaral.


Če vas zanima kaj več, nam pišite in potrudili se vam bomo odgovoriti.


In ne pozabite – življenje je le eno.


454 views
bottom of page